Gmoto 1045717882
Gmoto 1045717882

Le permis de conduire moto

Vaak krijgen we vragen rond het maximale vermogen en het bijhorende rijbewijs. Hieronder proberen we kort samen te vatten wat de implicaties zijn.

Motoren

Cilinderinhoud/vermogen motorRijbewijs
Maximaal 125 cc en 11 kW
Verhouding vermogen/gewicht: minder dan 0,1 kW/kg
A1
Maximaal 35 kW
Verhouding vermogen/gewicht: minder dan 0,2 kW/kg
A2
Minimaal 35 kW, ook met zijspanA

Motoren met automatische versnellingsbak

Legt u het praktijkexamen af met een motor met automatische schakeling? Dan krijgt uw rijbewijs de vermelding ‘code 78’ en mag u alleen maar met automatisch geschakelde motoren rijden. Zodra uw motor geen koppelingshendel heeft, beschouwt de wetgever die als automatisch geschakeld.

Wilt u toch met handgeschakelde motoren uit dezelfde categorie rijden? Dan moet u met een voorlopig rijbewijs of na minimaal 2 uur bijkomende praktijklessen in een erkende rijschool het praktijkexamen opnieuw afleggen met een handgeschakelde motor.

Rijbewijs B: met welke motoren mag u rijden?

Heeft u al minstens 2 jaar een rijbewijs B? Dan mag u daarmee een motor of driewieler besturen. Het type motor dat u mag besturen, hangt af van de datum waarop u uw rijbewijs B hebt behaald.

Datum rijbewijs bWelke motor mag u besturen?
Voor 31 december 1988Categorie A1, A2 en A, zonder beperking van vermogen of cilinderinhoud
Voor 1 mei 2011Categorie A1
Vanaf 1 mei 2011Categorie A1, na 4 uur rijles in een erkende rijschool.U hoeft geen theoretisch of praktisch examen af te leggen en moet met uw rijbewijs naar het gemeentebestuur om er code 372 op te laten aanbrengen.

Met een rijbewijs B mag u alleen in België met een motor rijden. In het buitenland moét u een rijbewijs A, A1 of A2 hebben.